Ibland behöver man experimentera lite och när det kommer till chokladglass är jag less på att följa den upptrampade stigen. Därför tog jag ut svängarna och gav mig i kast med att omvända en chokladpudding och övertyga den att bli en krämig glass.
Vi börjar med Charlyne Mattox recept och ser vart vi hamnar (givetvis med några små korrigeringar)
Ultimate Chocolate Pudding by Charlyne Mattox (http://www.realsimple.com/food-recipes/browse-all-recipes/chocolate-pudding-recipe)
Ingredienser
- 0,6 dl socker
- 0,6 dl majsstärkelse (sub. rismjöl)
- 3 msk kakao
- 1/2 tsk salt
- 3,6 dl mjölk
- 1,2 dl grädde
- 4 äggulor
- 2 msk smör
- 100 g mörk choklad (grovt sönderdelad)
- 1 vaniljstång (delad och urskrapad)
Instruktioner
- Blanda samman de torra ingredienserna (avvakta med chokladen)
- Blanda samman de våta ingredienserna (avvakta med vaniljstången)
- Rör ihop i samtliga ingredienser
- Värm under omrörning tills krämen tjocknat
- Tag kastrullen från värmekällan och tillsätt smöret
- Sila puddingen och låt kyla i vattenbad
För att göra glass
- Sila puddingen igen och kör i din glassmaskin
Faran med att konvertera en pudding till glass är givetvis användandet av stärkelse, här i form av rismjöl, vilket kan resultera i en något sträv sensation på tungan. Under mina tidigare försök med chokladglass (ca. 10 stycken försök, varav ca. 1/3 har innehållit någon ytterligare smaksättning) har jag gladeligen använt samma mängd äggulor (ca. 6 st) som i övriga glassrecept, i sig inget konstigt och resultatet direkt ur glassmaskinen är en väldigt fin och len glass. Men när glassens temperatur sakta höjs bildas snabbt en pöl av chokladdryck var din glass nyligen befann sig. Inga problem tänker du och kastar in glassen i frysen, här uppstår det andra problemet. Glassen blir stenskarp och tidsintervallet mellan hanterbar glass (varefter temperaturen åter höjs) och chokladdryck är väldigt kort. Därför är chokladpuddingen den perfekta lösningen, när iskristallerna töar finns åter en härlig kall chokladpudding där. Jag vill påstå att konsistensen var väldigt bra i detta exemplar. Tillrednings tiden förkortades även tack vare puddingens konsistens.