fredag 21 oktober 2016

Mustigt värre med myskpumpa


När det regnar sidledes, när blåsten biter i kinderna och näsan rinner som en vårbäck - då behövs något värmande, något lantligt och enkelt, då behövs soppa! Jag har gjort några varianter av soppa på myskpumpa genom åren men för mig är detta något enkelt.

No gadget butternut squash soup
Ingredienser

  • 1 myskpumpa (delad på längden)
  • 2,5 dl grädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl buljong (höns eller grönsaks)
  • 1 msk smör
  • 1 lök (hackad)
  • 1 vitlök (riven)
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1/8 tsk socker (sub. honung)
  • 1/8 tsk citronsaft (sub. äppelcidervinäger/balsamicovinäger)
  • salt & peppar

Instruktioner

  1. Förvärm ugnen till 200 grader Celsius 
  2. Svep in pumporna i aluminiumfolie och grädda i ugnen i 1,5h (tills de mjuknat avsevärt)
  3. Ta ut pumporna ur ugnen, låt svalna något
  4. Gör ett rutmönster i pumporna med en kniv
  5. Gröp ur innehållet med en sked, ställ åt sidan
  6. Fräs löken i en kastrull tills den mjuknat
  7. Tillsätt vitlöken och tomatpurén och fräs i 1 min
  8. Tillsätt buljongen
  9. Låt småputtra i 5 minuter
  10. Tillsätt pumpan, mjölk och grädde
  11. Låt småputtra i 5 minuter
  12. Tillsätt socker och citronsaften för att balansera upp smakerna (tillsätt mer enligt eget omdöme)
  13. Smaka av med salt och peppar


Utlåtande; 6/10 - Mitt eget recept, inte helt perfekt ännu men på god väg. Jag uppdaterar när jag gjort korrigeringar.

Korrigeringsförslag
Har du endast gul lök att tillgå kan du med fördel låta löken slå följe med pumpan in i ugnen under de sista 20-30 minuterna (vitlöken också, men kortare tid). På så vis slipper du bryna löken och ger samtidigt soppan en något sötare smak. Viktigt att tänka på är att du då behöver en mixer i vilken du kan låta löken och vitlöken bli puré före du introducerar dem till soppan (annars kan det bli stora lökbitar kvar i soppan)

Tomatpurén använde jag för att få in lite umami i det hela, du kan med fördel byta ut den mot riven parmesan också.

Genom att inte mixa soppan får du en väldigt rustik soppa men om du föredrar en slät soppa alternativt en slät grund med några bitar tuggmotstånd rekommenderar jag att du gör ett grövre rutmönster, gröper ur bitarna och sparar 1/10 av den totala mängden och tillsätter denna efter att du mixat soppan slät. Har du ingen mixer kan du med fördel använda en sil och baksidan på en sked för att passera ca. hälften av soppan och således få en slätare konsistens.

Vill du hotta till soppan, i såväl smak som utseende rekommenderar jag att en chili introduceras till soppan och att man serverar soppan med krutonger eller en bit toast. En nypa finhackad bladpersilja över varje portion är kronan på verket. Givetvis griper du möjligheten och tillsätter bladpersiljans stammar (finhackad) tillsammans med vitlöken för att redan i detta skede introducera ännu mer smak.