Det finns en tid och en plats för allt, under ungdomens
vildare vårar kanske detta betydde folköl i parken, en flaska likör eller rent
av hembränt. Men inget skriker vuxenpoäng som en legendarisk drink. En del väljer
en dry martini, andra daiquiri och i amerikanska södern kanske man smuttar
försiktigt på en mint julep. Jag? Får jag välja dricker jag troligen vatten –
ska de vara alkohol kan det väl slinka ner ett glas rött, en rökig whiskey, en
välgjord gin and tonic, en svagt blandad bloody mary eller en ettrig ale. Även om en whiskey medför
vuxenpoäng i vissa kretsar kan ingen förneka att en dry martini är universellt
erkänd.
Jag har gjort mig några dry martinis genom åren, resultatet
har alltid varit det samma – jag slänger drycken efter en snabb avsmakning. Jag
har gjort den på gin och vodka, med citron och utan. Hatar jag oliver? Nej, en
riktigt bra grön oliv uppskattas skarpt. Vad är då problemet? Jag har prövat
flera olika sorters sprit men fortfarande samma resultat.
Nu råkade min nya idol Alton ha ett recept och intresset
vaknade plötsligt igen. Enligt Alton finns ingen orsak att använda sig av
vodka, eftersom vodka och gin är samma produkt men skillnaden att gin har
smaksatts en aning – lite enbär är ju aldrig fel! Vad gäller frågan att skaka
eller icke skaka påstår Alton att användandet av en cocktail mixer kyler ner
drinken för kraftigt vilket i sin tur minskar smakupplevelsen. Igen köper jag
hans argument rakt av. Vad gäller förhållandet mellan vermouth och gin kan man
säkerligen argumentera dagen lång – för mig fick Altons visa ord leda mig rätt.
Dry Martini
(Alton Brown)
Ingredienser
·
1 cl vermouth (Noilly Prat ekommenderas av Måns
Kallentoft i boken foodjunkie)
·
5 cl gin (Tanqueray rekommenderas av Måns
Kallentoft i boken foodjunkie)
·
1 grön oliv
·
4-5 isbitar
Instruktioner
1.
Kyl ner ditt martiniglas med is eller låt det
stå i frysen min. 5 minuter före påbörjat värv
2.
Fyll en cocktailshaker med isen och häll över
vermouthen
3.
Snurra runt isbitarna under ca 10 sek
4.
Häll bort vermouthen men behåll isbitarna (den vermouthen som fästa vid isbitarna räcker)
5.
Häll över ginen
6.
Rör runt ca. 10 gånger
7.
Ta ut ditt martiniglas ur frysen alternativt
häll av isen och torka ut med en ren kökshandduk
8.
Placera en oliv i glaset och häll över drinken
Utlåtande; 7/10 –
Jag tänker inte ljuga, får jag välja dricker jag hellre vatten. Men om jag
verkligen vill samla vuxenpoäng på en finare bar är det precis såhär jag vill
ha min dry martini. Väl avvägd, kall men inte isande. Den var acceptabel, nej
rent av njutbar stundvis. Kände jag mig vuxen när jag smuttade min dry martini?
You bet! Tänker jag börja blanda en martini efter jobbet varje fredag? Inte en
chans!
Två oliver!? Jag tänkte att om en är bra är två bättre - jag hade fel i mitt antagande! |