För dig som har fascineras av matlagningen i den Amerikanska
södern torde fenomenet inte vara något nytt. För dig som tycker att Amerikansk
matlagning är ungefärligen lika välsmakande som en bit surströmming har jag
bara ett ord att säga – hemlagat! Problemet med största flertalet av de
Amerikanska influenserna är att de nått oss genom massproduktion med varierande
resultat. För mig är exempelvis Amerikansk glass och andra sötsaker kort sagt
för söta, ingredienslistan (även om jag vanligen inte sätter större vikt vid
denna) oroväckande lång och smakerna konstgjorda. Betyder det att originalet är
dåligt? Nej, men att hitta dessa original kan ge en huvudbry och magsmärtor.
Enbart mängden av sökresultat från google för att inte nämna den astronomiska
mängden kokbäcker är avskräckande. Därför kan det vara tacksamt om man hittar
en källa med vettiga recept, min erfarenhet är dock att ingen levererar på alla
plan.
Så till dagens måhända enkla men delikata recept. Southern
Biscuits, vad är då Amerikanska scones? Personligen anser jag att Amerikanska
scones har mer gemensamt med smördeg än Engelska scones. Alla fall jämfört med
mitt favoritrecept på scones. Degen är även något mer lätthanterlig,
gräddningstiden väldigt kort och slutresultatet ett luftigt mästerverk.
Eftersom min fascination med Alton Brown och hans mästerverk
Good Eats fortfarande upptar en väsentlig del av min vardag var jag tvungen att
pröva hans recept. Besvikelsen var enorm, än en gång fick jag bita i det sura
äpplet. Nåväl, eftersom jag börjat ta mina första små steg mot att kunna
analysera styrkor och svagheter i ett recept läste jag igenom receptet ännu en
gång. Visserligen har jag överseende med varför Altons recept innehåller 4 tsk
bakpulver, han ville få ett fluffigt och lätt slutresultat, men den mängden
bakpulver ger en kraftig bismak. Du gör givetvis bäst i att testa själv, men
för min palett är inte detta sconesen för mig.
Även om Altons recept föll platt köper jag hans argument för
användningen av en blandning av smör och fett (vegetabiliskt eller animaliskt).
Jag fann snart ett recept vilket innehöll ofantligt många delmoment och
ingredienser vilka jag med grym arrogans sker om till min egen fördel.
Orginalreceptet;
Greg’s
Southern Biscuits (http://allrecipes.com/recipe/216438/gregs-southern-biscuits/)
Ingredienser
·
½ tsk fett (animaliskt)
·
4,8 dl vetemjöl special
·
¾ tsk salt
·
¼ tsk bak soda
·
2 tsk bakpulver
·
2 msk smör (fruset)
·
2 msk fett (animaliskt, fruset)
·
1 tsk bacon flott
·
2,4 dl surmjölk/filmjölk/piimä (det spelar ingen
större roll vilken kultur du använder)
Instuktioner
1.
Förvärm ugnen till 230°
2.
Blanda samman de torra ingredienserna
3.
Riv ner smöret och fettet med ett rivjärn och
rör om 1-2 gånger (överarbeta inte degen)
4.
Tillsätt
surmjölken och baconflottet, rör ihop till en solid massa
5.
Vänd ut över ett mjölat arbetsbord
6.
Arbeta ut degen och vik den 4-5 gånger (detta
skapar en smördegseffekt)
7.
Arbeta ut degen till ca. 2cm tjocklek och tryck
ut cirklar med valfritt verktyg som har en diameter på 6-7cm (enligt utsago bör
man trycka rakt ner och sedan vrida verktyget ett kvarts varv åt valfritt håll)
8.
Flytta till en bakplåtspappersförsedd plåt och
grädda i 15-20 minuter
9.
Låt svalna i 5 minuter
Vad är då problemet med detta recept? I början av receptet
omnämns en ½ tsk fett vilket senare inte omnämns i receptet. Användningen av
baconflott, vem samlar på sig det hemma? Sist men inte minst vem vill smutsar
ner ett rivjärn?
Därför förespråkar jag detta upplägg
Greg’s förenklade sydliga scones
Ingredienser
·
2,5 msk fett (animaliskt/vegetabiliskt – kallt &
finfördelat)
·
2 msk smör (kallt & finfördelat)
·
4,8 dl vetemjöl special (innehåller bakpulver
därför är det viktigt)
·
1 tsk salt
·
¼ tsk bak soda
·
2 tsk bakpulver
·
2,4 dl surmjölk
Instruktioner
1.
Förvärm ugnen till 225°C
2.
Blanda samman de torra ingredienserna
3.
Blanda ner smöret i de torra ingredienserna
(använder matberedare/arbeta ihop för hand)
4.
Ställ blandningen i frysen i ca. 5 minuter (gör
detta för att smöret inte skall smälta)
5.
Häll ner surmjölken i blandningen
6.
Rör om ca. 10 gånger (blandningen behöver inte
bli slät, den behöver bara hålla ihop)
7.
Vänd ut över ett mjölat arbetsbord
8.
Arbeta ut degen och vik den 5 gånger
9.
Arbeta ut degen till ca. 2cm tjocklek och tryck
ut cirklar (av valfri storlek)
10.
Förflytta till en bakplåtspappersförsedd plåt
och grädda tills de fått en gyllene färg ovan (ca. 5-15 minuter)
11.
Låt svalna i 5 minuter
Utlåtande 8/10, givetvis finns det förbättringsmöjligheter
men de klår Altons recept alla dagar i veckan. Kombinationen av sprött yttre
och ett inre mjukt som bomull. Givetvis borde jag ha prövat den mest
sydamerikanska av kombinationer – Biscuits and Gravy, men efter att ha prövat
denna rätt på en best western frukostservering i Texas ställer jag mig
fortfarande fundersam. Jag är givetvis medveten om att den ”gravyn” som serverades
där var av medelmåttig till undermålig kvalitet, men jag motsätter mig själva
konceptet av gräddig sås och spröda bakverk som frukost.
För den observante ser man tydligt att jag använt ett grövre mjöl men lugn, jag gjorde 3 olika satser men fotade bara en sats |