söndag 5 juni 2016

Southern Biscuits – Amerikanska söderns scones, fast helt annorlunda.


För dig som har fascineras av matlagningen i den Amerikanska södern torde fenomenet inte vara något nytt. För dig som tycker att Amerikansk matlagning är ungefärligen lika välsmakande som en bit surströmming har jag bara ett ord att säga – hemlagat! Problemet med största flertalet av de Amerikanska influenserna är att de nått oss genom massproduktion med varierande resultat. För mig är exempelvis Amerikansk glass och andra sötsaker kort sagt för söta, ingredienslistan (även om jag vanligen inte sätter större vikt vid denna) oroväckande lång och smakerna konstgjorda. Betyder det att originalet är dåligt? Nej, men att hitta dessa original kan ge en huvudbry och magsmärtor. Enbart mängden av sökresultat från google för att inte nämna den astronomiska mängden kokbäcker är avskräckande. Därför kan det vara tacksamt om man hittar en källa med vettiga recept, min erfarenhet är dock att ingen levererar på alla plan.
Så till dagens måhända enkla men delikata recept. Southern Biscuits, vad är då Amerikanska scones? Personligen anser jag att Amerikanska scones har mer gemensamt med smördeg än Engelska scones. Alla fall jämfört med mitt favoritrecept på scones. Degen är även något mer lätthanterlig, gräddningstiden väldigt kort och slutresultatet ett luftigt mästerverk.
Eftersom min fascination med Alton Brown och hans mästerverk Good Eats fortfarande upptar en väsentlig del av min vardag var jag tvungen att pröva hans recept. Besvikelsen var enorm, än en gång fick jag bita i det sura äpplet. Nåväl, eftersom jag börjat ta mina första små steg mot att kunna analysera styrkor och svagheter i ett recept läste jag igenom receptet ännu en gång. Visserligen har jag överseende med varför Altons recept innehåller 4 tsk bakpulver, han ville få ett fluffigt och lätt slutresultat, men den mängden bakpulver ger en kraftig bismak. Du gör givetvis bäst i att testa själv, men för min palett är inte detta sconesen för mig.


Även om Altons recept föll platt köper jag hans argument för användningen av en blandning av smör och fett (vegetabiliskt eller animaliskt). Jag fann snart ett recept vilket innehöll ofantligt många delmoment och ingredienser vilka jag med grym arrogans sker om till min egen fördel.

Orginalreceptet;
Ingredienser
·         ½ tsk fett (animaliskt)
·         4,8 dl vetemjöl special
·         ¾ tsk salt
·         ¼ tsk bak soda
·         2 tsk bakpulver
·         2 msk smör (fruset)
·         2 msk fett (animaliskt, fruset)
·         1 tsk bacon flott
·         2,4 dl surmjölk/filmjölk/piimä (det spelar ingen större roll vilken kultur du använder)
Instuktioner
1.       Förvärm ugnen till 230°
2.       Blanda samman de torra ingredienserna
3.       Riv ner smöret och fettet med ett rivjärn och rör om 1-2 gånger (överarbeta inte degen)
4.       Tillsätt surmjölken och baconflottet, rör ihop till en solid massa
5.       Vänd ut över ett mjölat arbetsbord
6.       Arbeta ut degen och vik den 4-5 gånger (detta skapar en smördegseffekt)
7.       Arbeta ut degen till ca. 2cm tjocklek och tryck ut cirklar med valfritt verktyg som har en diameter på 6-7cm (enligt utsago bör man trycka rakt ner och sedan vrida verktyget ett kvarts varv åt valfritt håll)
8.       Flytta till en bakplåtspappersförsedd plåt och grädda i 15-20 minuter
9.       Låt svalna i 5 minuter
 
Vad är då problemet med detta recept? I början av receptet omnämns en ½ tsk fett vilket senare inte omnämns i receptet. Användningen av baconflott, vem samlar på sig det hemma? Sist men inte minst vem vill smutsar ner ett rivjärn?

Därför förespråkar jag detta upplägg

Greg’s förenklade sydliga scones
Ingredienser
·         2,5 msk fett (animaliskt/vegetabiliskt – kallt & finfördelat)
·         2 msk smör (kallt & finfördelat)
·         4,8 dl vetemjöl special (innehåller bakpulver därför är det viktigt)
·         1 tsk salt
·         ¼ tsk bak soda
·         2 tsk bakpulver
·         2,4 dl surmjölk
Instruktioner
1.       Förvärm ugnen till 225°C
2.       Blanda samman de torra ingredienserna
3.       Blanda ner smöret i de torra ingredienserna (använder matberedare/arbeta ihop för hand)
4.       Ställ blandningen i frysen i ca. 5 minuter (gör detta för att smöret inte skall smälta)
5.       Häll ner surmjölken i blandningen
6.       Rör om ca. 10 gånger (blandningen behöver inte bli slät, den behöver bara hålla ihop)
7.       Vänd ut över ett mjölat arbetsbord
8.       Arbeta ut degen och vik den 5 gånger
9.       Arbeta ut degen till ca. 2cm tjocklek och tryck ut cirklar (av valfri storlek)
10.   Förflytta till en bakplåtspappersförsedd plåt och grädda tills de fått en gyllene färg ovan (ca. 5-15 minuter)
11.   Låt svalna i 5 minuter

Utlåtande 8/10, givetvis finns det förbättringsmöjligheter men de klår Altons recept alla dagar i veckan. Kombinationen av sprött yttre och ett inre mjukt som bomull. Givetvis borde jag ha prövat den mest sydamerikanska av kombinationer – Biscuits and Gravy, men efter att ha prövat denna rätt på en best western frukostservering i Texas ställer jag mig fortfarande fundersam. Jag är givetvis medveten om att den ”gravyn” som serverades där var av medelmåttig till undermålig kvalitet, men jag motsätter mig själva konceptet av gräddig sås och spröda bakverk som frukost.   
För den observante ser man tydligt att jag använt ett grövre mjöl men lugn, jag gjorde 3 olika satser men fotade bara en sats