Men har du någonsin hört talas om det kulinariska
missfostret som heter banan, jordnöts, curry och bacon pizza? Nu har du, denna
häxbrygd av toppings skall appliceras ovan en helt vanlig pizzabotten med en
helt vanlig marinara och sedan serveras tillsammans med sauce béarnaise.
Ska man göra någonting fel skall man i alla fall ge sig hän,
sagt och gjort! Under gårdagen började jag sammanföra chef Johns ”no-knead
pizza dough” vilken kräver 16 timmars vila. I slutändan fann jag degen högst
medelmåttig och inget värt att repetera. Marianaran tillverkades efter min fars
recept med den lilla korrigeringen att jag (styrkt av Alton Browns, Good Eats
fakta om fördelarna med indirekt värme som tillredningsmedium) lät den
reduceras i ugn istället för på spisen. Gjorde detta verkligen någon större
skillnad? Jag är övertygad, ni får bestämma själva.
NO-KNEAD PIZZA DOUGH (http://foodwishes.blogspot.se/2010/09/no-knead-pizza-dough-remix.html) Chef Johns recept (Fantastiskta
recept frånsett detta)
Ca. 8st ”normalstora pizzor”
Ingredienser
·
56g hel vetemjöl
·
454g vetemjöl (tipo-00 om du kan)
·
2 msk olivolja
·
1,25 tsk salt
·
¼ tsk snabbjäst
·
¼ tsk socker
·
3,55 dl ljummet vatten
Instruktioner
1.
Blanda ihop ingredienserna till en klibbig slät
deg
2.
Täck och låt stå varmt i min. 16h
3.
Vänd ut på ett mjölat bord, dela i 4-8 delar och
forma till önskad storlek
4.
Grädda på max tills pizzan är klar
Något som inte torde överraska någon gällande pizza är att
man behöver ost. Min källa gällande denna häxbrygd till rätt sade att ”tex-mex-ost”
lämpar sig väl till denna pizza. Om jag inte misstar mig är ”tex-mex-ost” en
blandning av färdigriven fake cheddar (den orangea osten som används exempelvis
till nachos) och färdigriven mozzarella (vilken har föga likheter med färsk
mozzarella. Hur vet jag det? Jag har gjort min egen mozzarella – har du?). Även
om ”tex-mex-ost” säkerligen går an hos de flesta står jag orubbligt fast vid
mitt val av pizzarelaterade ostar. Min alltid ståndaktiga pizzaost trio består
av mozzarella (buffalo mozzarella om man så behagar), provolone (eller helt
vanlig gräddost om det kniper) och parmesan. Blir det inte lite väl mycket ost?
Nej, man behöver inte täcka hela pizzan med ost. Viktigast är mozzarellan,
gräddosten skall täcka igen luckorna och parmesanen skall skänka smak. Värt att
notera är att mozzarellan kommer avge en del fukt om du inte låter den stå
framme en stund i rumstemperatur ovan ett ark hushållspapper.
Med ost frågan ur världen gav jag mig an baconen. Eftersom
jag har tillrett mången ”hangover pizza” vet jag att bacon ter sig bäst
tillredd före den används som topping på pizza, detta gäller för er som
föredrar er bacon krispig och inte sladdrig och slemmig (don’t get me wrong – när
jag väl äter bacon kan jag äta bacon rå om jag måste, men får jag välja får den
vara lätt krispig) om du föredrar den slemmiga versionen - go for it!
Eftersom jag anser att man inte kan köpa en sauce béarnaise
på tub eller i pulverform var jag givetvis förpliktad att tillreda min egen.
Ingen större sak i sig förutom att jag saknade schalottenlök hemma. Men som jag
redan har påpekat föredrar jag silverlöken i min matlagning och den fanns
givetvis hemma. Därför använde jag mig av ungefärligen motsvarande mängd silver
lök som den angivna mängden schalottenlök, en hit? Slutresultatet saknar
schalottenlökens komplexa smak men den slår tub och pulvervarianten alla dagar
i veckan.
SAUCÉ BÉARNAISE (http://www.bbc.co.uk/food/recipes/barnaise_sauce_89217)
torde vara Rick Steins recept (en annan av mina kulinariska idoler. Har bland
annat otroliga curryrecept)
Ingredienser
·
300g osaltat smör
·
4 msk vitvinsvinäger
·
4 schalottenlökar (finhackade)
·
3 msk dragon (finhackad)
·
Salt och peppar
·
4 äggulor
·
1 tsk citronsaft
·
1 msk vatten
Instruktioner
1.
Värm smöret (på låg värme), separera sedan
mjölkproteinet från fettet (den vita massan som samlas på botten), låt smöret
stå kvar över låg värme
2.
I en annan kastrull värm vinägern, salt, peppar,
schalottenlöken och dragonen tills vätskan reducerat med hälften. Sila och låt
svalna
3.
Vispa äggen luftiga med en msk vatten i en metall
skål
4.
Placera metall skålen över ett lätt uppvärmt
vattenbad
5.
Tillsätt vinägern och citronsaften
6.
Vispa konstant tills äggulorna tjocknat så att
de täcker baksidan av en sked
7.
Tillsätt smöret sakta under konstant vispning
8.
Smaka av med salt, peppar och citronsaft
Jordnötterna då? Här valde jag den enkla vägen, vanliga saltade
jordnötter. Det enda jag valde att göra var att stöta till dem lätt i min
mortel för att få ner storleken till ett mer applicerbar strössel. Curryn drar du på enligt eget tycke och smak, allt från ½ tsk/pissa till 2tsk/pizza. Själv körde jag på minimalistiskt med curry, eftersom den lätt tar över rätter i vilken den appliceras.
Utlåtandet; 6/10 – Jag vill först påpeka att även om jag
gillar sauce béarnaise så gillar jag den inte som topping ovan pizza. Jag
tycker heller inte att fläskfilé hör hemma på pizzan, pizza toppings för mig
bygger på balans och balans uppnås genom små mängder toppings, ett tunt lager
marinara och en tunn botten. En rejäl bit fläskfilé och sauce béarnaise ovan
rubbar balansen och för tankarna mer mot en paj än en pizza. De resterande
ingredienserna slår an en lätt indisk ton, hade jag bara använt en gnutta
kryddor hade jag varit där. Nu hamnar man någonstans i det kulinariska
gränslandet mellan bekanta smaker och nya upplevelser, en del av smakerna känns
nya men samtidigt gnager känslan av att man smakat dem förut.
Ett mer
detaljerat utlåtande av de tillredda delmomenten är; pizzadegen 5/10,
pizzasåsen 9/10 (det finns ALLTID förbättringsmöjligheter) och sauce béarnaisen
8/10 (hade schalottenlöken hjälpt? Kanske, men mest av allt saknade jag en
rejäl köttbit - betyget reflekterar mer applikationen än receptet). För den uppmärksamme syns inte såsen på bilden, det beror på
att jag efter att ha applicerat den slukade pizzan före hjärnkontoret
registrerat förändringen. Men bananen då? Bananen och jag har en kluven
relation, även om jag lättvindigt bereder honom tillträde till pizzatoppingland
kan jag även lika lättvindigt neka honom tillträde framöver, jag är klurig på
det viset.
Snabb uppdatering! Om du mot förmodan prövar på receptet och
i något skede av gräddningen känner att du applicerat för lite banan ovan din
pizza. Det är för sent att applicera rå banan ovan den färdiga produkten, detta
resulterar i en vidrig smak!