söndag 1 maj 2016

Panzanella sallad - naken eller inte, en rätt som håller måttet!


Panzanella sallad består mestadels av bröd och tomater, big deal tänker du - det finns ju en uppsjö med sallader som använder krutonger. Detta är inte en sallad med krutonger, tänk om säger jag! Olikt exempelvis en Caesarsallad i vilken man eftersträvar en kontrast mellan krispiga krutonger och den mjuka kycklingen söker Panzanellan att få brödet att agerar smakkurir. Som pricken på i'et använder man torkat och för smörgåsapplikationer oanvändbart bröd. Naken eller inte? Receptet är Jamie Olivers och fungerar faktiskt hyfsat, för dig som anser att han ibland kan vara väl liberal med olivoljan - flytta fokusen från kocken till rätten! Inspirationen kommer givetvis från det Italienska köket och enkla smaker är budordet att följa.

Receptet

·         200g  ciabatta (torr)
·         600g tomater (grovt hackad)
·         Salt och svartpeppar
·         30g kapris (avrunnen)
·         1 rödlök (tunt skuren)
·         280g rostad paprika (tunt skuren)
·         8 anjovisfiléer i olja (kan uteslutas)
·         2 msk rödvinsvinäger
·         6 msk olivolja (av önskad pepprighet)
·         Basilika (grovt sönderriven)

Toppings (om du tänker servera den som huvudrätt)

·         100-200g Chorizo (finfördelad)
·         1 mozzarellaost (avrunnen och rumstempererad)

Instruktioner

1.       Riv/skär sönder brödet i passande portionsbitar (ca. 2x2cm blir bra, men lite variation har inte skadat någon), låt stå i rumstemperatur i ca. 30 min (för att brödbitarna skall kunna absorbera mer senare)
2.       Placera de hackade tomaterna (körsbärs tomater på kvist fungerar finfint), i en skål med salt och peppar. Låt stå tills tomaterna börjat vattna av sig lite (ca. 5-10 min, detta förstärker tomatsmaken).
3.       Tillsätt kaprisen (gillar du inte kapris, är rätten inte för dig), löken (ju tunnare ju bättre), paprikan (du kan använda konserverad rostad paprika men du förlorar i smak), brödet och anjovisen (har du inte tillgång till anjovis i olivolja, hoppa över den - Jansson filéer passar inte in här). Låt stå i ca. 2 min för att låta smakerna absorberas i brödet.
4.       Tillsätt basilikan (bestäm själv hur mycket du vill ha, men en kruka är absolut minimi)
5.       Vänd ihop salladen och smaka av, vid behov tillsätt mer vinäger för ökad syrlighet. Salt för extra smak och peppar om du inte känner av den.
6.       Servera toppad med chorizo och mozzarella eller utan om du så behagar!

Utlåtande; 8/10 – Ett perfekt recept för dig som av misstag fått en ciabatta att hårdna men ogillar idén att låta den åka ner i soporna. Detta är en somrig sallad som kan serveras till grillat eller som huvudrätt med valfri topping. Lägger du precis som jag ner de extra 30 minuterna på att grilla av paprikan istället för att köpa dem på burk kommer du att bli positivt överraskad. Den avrunna saften från tomaterna och paprikan i kombination med vinägern och olivoljan skänker bröder en krämighet som även den är en positiv överraskning. Några ord på vägen, tomaterna bör vara mogna och söta. Olivoljan bör vara god och vinägern balanserad, en enkel tumregel är ju bättre kvalité på vinägern ju lenare i smaken.

Obs! För dig som tycker att mina salladsbestick ser användbara och charmiga ut, stryk den tanken! De är endast dekorativa, som implement för sallads distribution är de hopplöst klumpiga och kräver en väl tilltagen platt serveringsskål.