måndag 16 maj 2016

Tarte flambée/Flammkuchen/Flame cake – den Fransk-Tyska pizzan!


Detta är mest en kul grej, en variant på den traditionella pizzan. I likhet med Lahmacunen (den turkiska pizzan – kommer till den senare) använder sig heller inte Flammkuchen av marianara. Till skillnad från Lahmacunen använder den sig av en ”normal” pizzabotten (kan finnas små variationer men i regel kan du tillreda den på samma botten som till din Italienska pizza). Vad gäller toppingen används Crème Fraîche som grunden på själva pizzan. Osten är givetvis passande fransk/tysk gräddost och smaksättarna för den traditionella pizzan sägs vara purjolök och bacon. Till variationerna hör bland annat användningen av Gruyèreost vilken ger en Gratinée, användningen av svamp vilket resulterar i en Forestière, användningen av Munsterost resulterar logiskt sett i en Munster och för den med en elak släng av sötsuget finns en söt variant toppad med flamberade äppel, i en röra av kanel och Calvados (alternativ annan söt likör) här skippar man givetvis osten.

Så varför skall du pröva flammkuchen då? För variationen, för att vidga vyerna och för att det smakar riktigt gott!

Flammkuchen original

Ingredienser
  • 1-sats pizzadeg (nog för 2 pizzor)
  • 1 burk crème fraîche (sub. 50/50 med Fromage Blanc alt. Grekisk yoghurt)
  • 100-200g ost (ex. Edamer/Gruyére/Tilster)
  • 1 paket bacon (stekt och söndersmulat)
  • 1 dl purjolök/rödlök/silverlök/vårlök/schalottenlök (tunt skivad)
  • Salt & peppar
  • 1 nypa muskotnöt (riven)
  • 1 msk olivolja
  • Valfritt 1 msk valfria kryddor ex. timjan
  • Valfritt 1 tsk vitlök (riven)/1 tsk chili (finhackad)
  • Vid servering garnera med bladpersilja/gräslök (finhackad)
Instruktioner
  1. Förvärm ugnen till max (implementera gärna bakstenar)
  2. Rulla ut dina pizzor till önskad storlek
  3. Blanda ihop créme fraîchen med saltet, svarpepparn och timjan
  4. Bred på créme fraîchen (om du vill ha en lightversion blandar du 50/50 med yoghurten eller fromage blancen)
  5. Strö över osten
  6. Strö på rikligt med lök (välj fritt bland de lökar du föredrar – om jag förstått rätt är purjon mest traditionell)
  7. Strö över baconen
  8. Ringla över olivoljan
  9. Grädda på max tills botten nått önskad krispighet


Utlåtande; 7/10 – Helt klart värt ett försök, går säkert att få upp den till en 8-9/10 om man orkar finjustera proportionerna med "sås" till topping och finliret med kryddningen. Även om botten uppnår en viss krispighet (vilket jag ständigt eftersträvar) bidrar crème fraîchen till en något mild pizza, mer av en mormor som stryker dig över håret än en rejäl käftsmäll av smaker. Därför bör jag tillstå att jag föredrar Lahmacunen som alternativ till min traditionella pizza.
Ser ni bubblorna? Kasta in lite vatten (max. 1dl) i botten av din brännheta ugn ca. 1-2 minuter in i bakningen!

 


En uppdaterad version med rödlök och kryddorna i créme fraîchen... det börjar arta sig! 8/10!