Detta är mest en kul grej, en variant på den traditionella
pizzan. I likhet med Lahmacunen (den turkiska pizzan – kommer till den senare)
använder sig heller inte Flammkuchen av marianara. Till skillnad från
Lahmacunen använder den sig av en ”normal” pizzabotten (kan finnas små
variationer men i regel kan du tillreda den på samma botten som till din
Italienska pizza). Vad gäller toppingen används Crème Fraîche som grunden på själva
pizzan. Osten är givetvis passande fransk/tysk gräddost och smaksättarna för
den traditionella pizzan sägs vara purjolök och bacon. Till variationerna hör
bland annat användningen av Gruyèreost vilken ger en Gratinée, användningen av
svamp vilket resulterar i en Forestière, användningen av Munsterost resulterar
logiskt sett i en Munster och för den med en elak släng av sötsuget finns en
söt variant toppad med flamberade äppel, i en röra av kanel och Calvados
(alternativ annan söt likör) här skippar man givetvis osten.
Så varför skall du pröva flammkuchen då? För variationen,
för att vidga vyerna och för att det smakar riktigt gott!
Flammkuchen original
Ingredienser
- 1-sats pizzadeg (nog för 2 pizzor)
- 1 burk crème fraîche (sub. 50/50 med Fromage Blanc alt. Grekisk yoghurt)
- 100-200g ost (ex. Edamer/Gruyére/Tilster)
- 1 paket bacon (stekt och söndersmulat)
- 1 dl purjolök/rödlök/silverlök/vårlök/schalottenlök (tunt skivad)
- Salt & peppar
- 1 nypa muskotnöt (riven)
- 1 msk olivolja
- Valfritt 1 msk valfria kryddor ex. timjan
- Valfritt 1 tsk vitlök (riven)/1 tsk chili (finhackad)
- Vid servering garnera med bladpersilja/gräslök (finhackad)
Instruktioner
- Förvärm ugnen till max (implementera gärna bakstenar)
- Rulla ut dina pizzor till önskad storlek
- Blanda ihop créme fraîchen med saltet, svarpepparn och timjan
- Bred på créme fraîchen (om du vill ha en lightversion blandar du 50/50 med yoghurten eller fromage blancen)
- Strö över osten
- Strö på rikligt med lök (välj fritt bland de lökar du föredrar – om jag förstått rätt är purjon mest traditionell)
- Strö över baconen
- Ringla över olivoljan
- Grädda på max tills botten nått önskad krispighet
Utlåtande; 7/10 –
Helt klart värt ett försök, går säkert att få upp den till en 8-9/10 om man
orkar finjustera proportionerna med "sås" till topping och finliret med kryddningen. Även om botten uppnår en viss krispighet (vilket jag ständigt eftersträvar) bidrar crème fraîchen till en något mild pizza, mer av en mormor som stryker dig över håret än en rejäl käftsmäll av smaker. Därför bör jag tillstå att jag föredrar
Lahmacunen som alternativ till min traditionella pizza.
Ser ni bubblorna? Kasta in lite vatten (max. 1dl) i botten av din brännheta ugn ca. 1-2 minuter in i bakningen! |