När Ris à la
Maltan kommer fram ställer jag mig på barrikaden! När mintpäronen dyker upp
skriker jag rakt ut. Denna ofrånkomliga tristess i traditionsenligt huvudrätter,
lätt upphottade sillbord och en annorlunda men av tidens tand nött förrätt berättigar…
nej kräver variation och nyhetens skräckblandade förtjusning i efterrätternas
land! Därför börjar jag redan 4 månader före jul hämta inspiration. Temat för
de senaste åren har varit glass och för att undvika tristess även här
avslutades 2016 och denna kortvariga tradition med en trio av mystiska
glassmaker.
MOZZARELLA ICE
CREAM WITH TOMATO JAM AND CANDIED BASIL
(crazyfoodiestunts.blogspot.fi/2015/06/mozzarella-ice-cream-with-tomato-jam.html)
Ingredienser
Mozzarella Ice Cream
·
225g
mozzarella
·
4,8
dl grädde
·
2,4
dl mjölk
·
2,4
dl socker
·
4
äggulor
Tomato Jam
·
900g
tomater (grovhackade)
·
2,4
dl socker
·
3
limer (juicen)
·
salt
Frosted Basil
·
basilikablad
·
äggvita
·
floursocker
Instruktioner
Mozzarella Ice Cream
1.
Mixa
mjölk och mozzarella till en slät vätska
2.
Värm
mjölkblandningen tillsammans med sockret och placera äggulorna i en separat
skål
3.
Ta av
mjölken från värmen och tillför gradvis till äggen
4.
Återför
smeten till värmen och värm till 68°C
5.
Kyl
ner och följ glassmaskinens intruktioner
Tomato Jam
·
Blanda
samman alla ingredienser
·
Värm
blandningen och låt småkoka i 2 timmar (eller tills smeten tjocknat nog för att
täcka baksidan av en sked)
Frosted Basil
·
Doppa
basilikabladen i äggvitan, pudra med pudersocker och låt torka i rumstemperatur
1-4 timmar
GOAT
CHEESE HONEY ICE CREAM (bojongourmet.com/2014/07/goat-cheese-honey-ice-cream/)
Ingredienser
·
4
äggulor
·
85g
getost
·
3 dl grädde
·
3 dl
mjölk
·
1,2
dl honung
·
¼ tsk
salt
Instruktioner
1.
Mixa
mjölk och getost till en slät vätska
2.
Tillför
grädde och honung
3.
Placera
äggulorna i en separat skål
4.
Värm
till 40-50°C
5.
Häll
mjölkblandningen över äggulorna gradvis och återför sedan till värmen
6.
Värm
till 68°C
7.
Kyl
ner och följ glassmaskinens instruktioner
PARMESAN
ICE CREAM (https://historiccookery.com/tag/historic-parmesan-ice-cream-recipe/)
Ingredienser
·
6 ägg
·
2,35 dl
sockerlösning (lika delar socker och vatten uppkokade till klar vätska och
nerkylt)
·
4,75 dl
grädde
·
85g
parmesan ost (riven)
Instruktioner
1.
Blanda
ihop ingredienserna
2.
Värm
upp smeten till 68°C
3.
Sila
och kyl ner smeten
4.
Följ
glassmaskinens instruktioner
UTLÅTANDEN
Mozzarella; 9/10 – En extra gräddig smak och en god glass som
snarare innehåller en spännande ingrediens men som knappast kan kallas vågad.
Tomatsylten ger en fin touch och de frostade basilikabladen är närmast för
visuell stimulans.
Goat Cheese; 8/10 – Om man tycker om smaken av getost är detta en
fullträff, ett spännande möte mellan sötma, syra och sälta. Inte för alla men
om getost faller gästerna på läppen är det bara att tuta och köra
Parmesan; 10/10 – Detta är otvivelaktigt den mest ostiga av
glassar men samtidigt den största smakupplevelsen. Parmesanen ger toner av
knäck, en fin balans mellan sötma och sälta.