tisdag 17 januari 2017

The three vice men, a chronicle of cheese - Funky ice cream flavors christmas dinner style



När Ris à la Maltan kommer fram ställer jag mig på barrikaden! När mintpäronen dyker upp skriker jag rakt ut. Denna ofrånkomliga tristess i traditionsenligt huvudrätter, lätt upphottade sillbord och en annorlunda men av tidens tand nött förrätt berättigar… nej kräver variation och nyhetens skräckblandade förtjusning i efterrätternas land! Därför börjar jag redan 4 månader före jul hämta inspiration. Temat för de senaste åren har varit glass och för att undvika tristess även här avslutades 2016 och denna kortvariga tradition med en trio av mystiska glassmaker.

MOZZARELLA ICE CREAM WITH TOMATO JAM AND CANDIED BASIL (crazyfoodiestunts.blogspot.fi/2015/06/mozzarella-ice-cream-with-tomato-jam.html)
Ingredienser
Mozzarella Ice Cream
·        225g mozzarella
·        4,8 dl grädde
·        2,4 dl mjölk
·        2,4 dl socker
·        4 äggulor
Tomato Jam
·        900g tomater (grovhackade)
·        2,4 dl socker
·        3 limer (juicen)
·        salt
Frosted Basil
·        basilikablad
·        äggvita
·        floursocker
Instruktioner
Mozzarella Ice Cream
1.      Mixa mjölk och mozzarella till en slät vätska
2.      Värm mjölkblandningen tillsammans med sockret och placera äggulorna i en separat skål
3.      Ta av mjölken från värmen och tillför gradvis till äggen
4.      Återför smeten till värmen och värm till 68°C
5.      Kyl ner och följ glassmaskinens intruktioner
Tomato Jam
·        Blanda samman alla ingredienser
·        Värm blandningen och låt småkoka i 2 timmar (eller tills smeten tjocknat nog för att täcka baksidan av en sked)
Frosted Basil
·        Doppa basilikabladen i äggvitan, pudra med pudersocker och låt torka i rumstemperatur 1-4 timmar

Ingredienser
·        4 äggulor
·        85g getost
·        3 dl grädde
·        3 dl mjölk
·        1,2 dl honung
·        ¼ tsk salt
Instruktioner
1.      Mixa mjölk och getost till en slät vätska
2.      Tillför grädde och honung
3.      Placera äggulorna i en separat skål
4.      Värm till 40-50°C
5.      Häll mjölkblandningen över äggulorna gradvis och återför sedan till värmen
6.      Värm till 68°C
7.      Kyl ner och följ glassmaskinens instruktioner

Ingredienser
·        6 ägg
·        2,35 dl sockerlösning (lika delar socker och vatten uppkokade till klar vätska och nerkylt)
·        4,75 dl grädde
·        85g parmesan ost (riven)
Instruktioner
1.      Blanda ihop ingredienserna
2.      Värm upp smeten till 68°C
3.      Sila och kyl ner smeten
4.      Följ glassmaskinens instruktioner

UTLÅTANDEN
Mozzarella; 9/10 – En extra gräddig smak och en god glass som snarare innehåller en spännande ingrediens men som knappast kan kallas vågad. Tomatsylten ger en fin touch och de frostade basilikabladen är närmast för visuell stimulans.
Goat Cheese; 8/10 – Om man tycker om smaken av getost är detta en fullträff, ett spännande möte mellan sötma, syra och sälta. Inte för alla men om getost faller gästerna på läppen är det bara att tuta och köra
Parmesan; 10/10 – Detta är otvivelaktigt den mest ostiga av glassar men samtidigt den största smakupplevelsen. Parmesanen ger toner av knäck, en fin balans mellan sötma och sälta.