tisdag 17 januari 2017

Gör dig själv en tjänst och gör dig din egen salsa – utan tillsatser, full av smak och med den styrka du själv väljer


Ingredienser
·        2 burkar konserverade tomater
·        170g tomatpuré
·        1 grön paprika (grovt hackad)
·        1 silverlök (finfördelad)
·        1 serrano chili (finfördelad)
·        1 jalapeño chili (finfördelad)
·        1 spanish pepper chili (finfördelad)
·        1 msk socker
·        2,5 tsk salt
·        1 vitlöksklyfta (riven)
·        ¾ tsk spiskummin
·        0,6 dl vinäger
·        2 msk citronsaft
Instruktioner
1.      Rör ihop samtliga ingredienser
2.      Låt småkoka i 1 timmer
3.      Lägg på burkar eller låt svalna och servera
Utlåtande; 9/10 – För att reglera styrkan på salsan väljer kocken om han/hon avlägsnar eller låter kärnor och kärnhus bli kvar i anrättningen. En fräsch smak och en uppskattad anrättning, slår alla burkvarianter på fingrarna.
 
...om Ni så behagar finns det ett fräschare alternativ
 
Fräsch, snabb och eldig – Pico de gallo när den är som bäst
Detta är inte ett recept utan en antydan till vilka ingredienser som behövs, tekniken är av större vikt än ingredienserna här.
DBH PICO DE GALLO
Ingredienser
·        250g körsbärstomater (urkärnade och finfördelade)
·        1 silverlök/rödlök (finfördelad)
·        1 vitlöksklyfta (riven, valfri)
·        1 serrano chili (urkärnad och finfördelad)
·        1 jalapeño chili (urkärnad och finfördelad)
·        saften från ½ lime
·        koriander (finhackad)
·        salt
·        svartpeppar
Instruktioner
·        Lägg de urkärnade och finfördelade tomaterna i en skål tillsammans med saltet och låt stå i 2-5 minuter.
·        Slå av den överflödiga vätskan som saltet drar ut ur tomaterna.
·        Tillsätt de övriga ingredienserna (om kocken önskar mer styrka låt då kärnhus och kärnor slinka ner i anrättningen).
·        Smaka av med salt och peppar, eventuellt mera syra från ytterligare limesaft.
Utlåtande; 8/10 – Fräsch! Ta dig tiden att vattna ur tomaterna, använd minst 2 olika (om inte fler chilisorter) och smaka av med rikliga mängder limesaft för att få den fräscha smaken och du kan inte annat än gilla denna anrättning. Passar bra med tortilla chips eller som tillbehör till något grillat.
Notera – Om du gillar stark löksmak använd då rödlök, för en mildare palett använd silverlök och för den riktigt känsliga finfördela löken men före den tillsätts placera den i en sil och slå kokande vatten över genast följt av kallt vatten från kranen.