torsdag 31 mars 2016

Schiacciata con le cipolle rosse e formaggio - ett bröd som väcker längtan, längtan efter mer bröd!

Dags att baka lite med andra ord. Vad gäller bakning tror jag stenhårt på devisen att alla kan baka, men att få det att se snyggt ut är en helt annan femma. Viktigt att tänka på vid bakning, i detta recept precis som alla andra recept är att följa instruktionerna.

Vad är då Schiacciata con le cipolle rosse e formaggio? Tänk dig ett luftigt focaccia men istället för oliver toppar du med rödlök och gruyère. Kan du byta ut gruyèren? Nej, inte om du vill ha perfektion i brödform (givetvis syftar jag alltså på perfektion i kategorin toppade bröd som kan ätas som sådant, inget mer inget mindre). Har du inte haft nöjet att träffa den eleganta gruyèren? Du kommer bli chockad, två gånger. Första gången när du öppnar förpackningen, stanken från gruyèren får den manligaste av män att hastigt rycka undan sin kran. Den andra överraskningen kommer när du kämpar dig genom processen att tillreda brödet och smakar det gräddade brödet, överjävligt gott.

Vems är receptet då? Receptet kommer från Eric Treuille & Ursula Ferrignos - bread, baking by hand or bread machine. En allt igenom trevlig bok med flera användbara recept. Ni ser omslaget till boken på bilden i slutet.

Receptet bygger på att du gör en "starter" dagen innan, vilken du under dag 2 "matar" med mer jäst, mjöl och vatten. Har du gjort focaccia men tycker att slutprodukten blivit för kompakt? Pröva denna deg till din focaccia så känner du dig som en vinnare nästa gång.



Dag 1 - Startern
Ingredienserna
  • 0,5 tsk jäst (givetvis torrjäst)
  • 1,5 dl vatten (ljummet)
  • 125g mjöl (vanligt AP-mjöl(all-purpose))
Instruktioner
  1. Rör ner jästen i det ljumma vattnet, låt stå tills skum bildas på ytan (ca. 5 min)
  2. Tillsätt mjölet, rör ner till en slät smet
  3. Täck med färskfolie och låt stå i rumstemperatur (20-24grader) i 12-36h
Dag 2 (alt. 3) - Degen
Ingredienserna
  • 1,5 tsk jäst
  • 2 dl vatten (ljummet)
  • 375g mjöl
  • 1,5 tsk salt (kan drygas ut till 2 tsk)
  • 3 msk olivolja (relativt neutral olivolja)
Instruktioner
  1. Rör ner jästen i 1 dl ljummet vatten, låt stå tills skum bildas på ytan (ca. 5 min)
  2. Blanda ihop salt och mjölet
  3. Rör ner startern, den upplösta jästen och olivoljan
  4. Rör till en slät smet
  5. Tillsätt mjölet
  6. Tillsätt den sista 1dl vatten enligt behov, degen ska bli mjuk men klibbig
  7. Vänd ut på en mjölad arbetsyta och knåda tills degen blivit mjuk och elastisk (ca. 10 min)
  8. Placera degen i en ren skål och täck med färskfolie, låt vila i 1,5-2h
  9. Rulla undan färskfolien och slå ner en knytnäve i degen, täck igen och låt vila i 10 minuter till
  10. Vänd ut degen på en mjölad arbetsyta och arbeta ut degen till en ca. 24cm i diameter cirkel med fingertopparna (använd inte kavel, då förstör du slutprodukten)
  11. Flytta degen till en lätt oljad ugnsplåt, täck med en kökshanduk och låt vila i 30 min
Toppingen
Ingredienser
  • 3 rödlökar (delade i 8-10 klyftor)
  • 200g gruyère (riven)
  • 2 tsk timjan (färsk, kan bytas ut mot torkad timjan)
  • 1 tsk gourmésalt (alternativt ½ tsk fint salt)
Instruktioner
  1. Förvärm ugnen till 200 grader
  2. När brödet jäst färdigt, tryck ner rödlöksklyftorna halvvägs ner i degen
  3. Strö över osten, timjan och salt
  4. Grädda tills osten smält och kanterna blivit härligt spröda (ca. 25-30min). Under gräddningen släng in ca.0,1-0,2dl vatten i botten av ugnen och stäng luckan
  5. Låt svalna i minst 5 minuter före du försöker skära dig en bit
Utlåtande 9/10 (alternativt 62/68 Italienska mustascher)
Processen är utdragen men enkel och slutresultatet gör mödan värd. Ett fantastiskt bröd som verkligen levererar i smak och konsistens. Har du bakstenar kan du givetvis använda dem, men tänk på att börja förvärma ugnen i tid och skippa olivoljan under brödet.