måndag 11 april 2016

Nöt och broccoli stir-fry - gör om, gör rätt!


Uppskattar du precis som jag det sporadiska besöket hos en asiatiska lunchbuffé? Då vet du precis som jag att en del kan tyckas fantastiska och andra, låt oss säga att de sår ett frö av misstro. En misstro till att kocken faktiskt behärskar några delar av det asiatiska köket. Asien är stort och termen asiatisk mat rymmer mången delikatess (allt från den turkiska lahmacunen till kinesiska pork buns), tillrätt på rätt sätt är största flertalet i min mening fantastiska men om kocken eller råvaran är av bristande kvalité blir resultatet mindre angenämt.
För några dagar sen åt jag på en thai restaurang, jag lämnade stället missnöjd men målmedveten. Målet var att tillreda en stir-fry som fick rätten jag serverades att framstå som ett fiasko. Jag surfade runt på webben och fann slutligen sidan Rasamalaysia.com (om du besöker hemsidan förstår du måhända mitt val). Här fann jag ett kortfattat och enkelt recept vilket till skillnad från mången annan asiatisk rätt inte krävde timmar av förberedelser och en lista av ingredienser lika lång som kinesiska muren är bred (när jag nu blickar tillbaka borde misstrons frö slagit rot, men hunger har en tendens att skynda på tankeprocessen).
Här följer receptet;
BROCCOLI BEEF
Ingredienser
·         250g nötkött (strimlad)
·         200g broccoli (skuren i buketter)
·         2,5 msk olja (ex. solrosolja)
·         5cm ingefära (finhackad)
Marinad
·         ½ msk soja
·         1 tsk mirin (risvin)
·         ¼ tsk sesamolja
·         ½ tsk vitpeppar
·         1 msk majsstärkelse
Sås
·         1 msk soja
·         1 msk ostron sås
·         ¼ tsk sesamolja
·         ½ tsk socker
·         1 tsk majsstärkelse
·         4 msk vatten

Instruktioner
1.       Rör ihop marinaden och tillsätt köttet, låt stå i minst 15 min
2.       Blanchera broccolin i ca. 10 sek, häll av vattnet och ställ åt sidan
3.       Bryn köttet över hög temperatur tills köttet är nästan genomstekt (gör detta steg i omgångar för att inte kyla ner din wok/stekpanna), ställ köttet åt sidan
4.       Sautera ingefäran tills aromatiska dofter sprider sig i köket (1-2 min)
5.       Tillsätt köttet och sautera i ytterligare 1-2 min (tills köttet är välstekt)
6.       Tillsätt såsen och broccolin, låt sjuda tills såsen tjocknat
7.       Servera

OBS! Gör dig själv en tjänst och köp en bit högrev (eller annan lämplig köttbit) och strimla köttet själv, det drygar måhända ut processen något men slutresultatet blir bättre. Avlägsna överflödigt fett och senor, skär köttet mot fibrerna så slipper du känslan av sladdriga gummisnoddar i slutprodukten.
 
Nåväl, dags för utlåtandet! För att försäkra mig om en framgång i köket följde jag receptet slaviskt, men till ingen nytta. Slutresultatet var en besvikelse. Soja, ingefära och en skvätt mirin hjälpte inte denna rätt över tröskeln från medelmåtta till smaksensation. I mitt tycke är detta recept värt 4/10 steamed pork buns (en måhända mer krävande rätt men till skillnad från detta en klar homerun) eller för den mindre äventyrliga 4/10 vårlökar. Kan detta bero på tillkortakommanden från min sida? Nej, jag följde receptet och jag är övertygad om att receptet behöver fler ingredienser. Är receptet autentiskt? Oklart. Kan mina smaklökar ha bedragit mig? Fullt möjligt men jag kommer inte rekommendera receptet. Med detta sagt kommer jag troligen att pröva en uppsjö av andra recept från sidan, jag är en evig optimist och vill ge sidan några chanser till!

Med detta sagt kommer jag även ge receptet en lätt make-over och göra ett nytt försök. Jag kommer tillsätta färsk chili, söt soja, fisksås (istället för ostronsåsen), chilipulver (givetvis malt av kocken själv) och Sichuan peppar. Mängden "sås" kommer även reduceras, jag föredrar en lätt "coating" över ett överflöd av sås. Varför Sichuan pepparn? För jag har sett ljuset, ljuset i form av Lady&Pups Bunker Crack Slurp (http://ladyandpups.com/2014/05/16/bunker-crack-slurp-eng/). En sanslöst tidskrävande rätt med den vinnande kombinationen av schalottenlök, vitpeppar och Sichuan peppar (oroa er inte jag kommer presentera rätten i ett senare skede). Kombinationen av vitpeppar och Sichuan peppar är gudomlig och om jag känner mina smaklökar rätt är detta vad som saknas denna rätt. Varför skippa ostronsåsen? Jag har en känsla av att fisksåsen och den söta sojan tillför mer. Varför den färska chilin? För även om jag ogillar finlir när det kommer till upplägg saknar denna rätt färg och fläng! Känner jag mig rent av lyrisk smyger jag måhända in en gnutta strimlad vårlök som pricken på i-et.
 
Sammanfattningsvis, gör om, gör rätt!
 
 

måndag 4 april 2016

Tzatziki - det perfekta ackompanjemanget till grillsäsongen!

Jag har prövat några olika tzatzikisorter, köpa och hemgjorda och de flesta lämnar mig kall. De köpta varianterna smakar konstgjorda och de hemgjorda brukar ha en tendens att bli aningen simmiga. Men efter att ha läst flitigt på chef Johns Food Wishes (en av mina absoluta favoritbloggare vad gäller matlagning) hittade jag hans version och gav det ett försök!

här hittar du länken till chef Johns recept;
http://food-wishess.blogspot.se/2013/12/tzatziki-sauce-can-you-say-delicious.html

Varför gillar jag detta recept? En "in-your-face" smakupplevelse, en krämig konsistens och en inte allt för krävande tillredningsprocess. I detta recept är det verkligen tillredningsprocessen som är A och O.

Ingredienser
  • 4,8 dl grekisk yoghurt (fungerar i min mening endast med grekisk yoghurt)
  • 1 (stor) gurka (skalad, urkärnad och riven)
  • 4 vitlöksklyftor (riven)
  • saften från ½ citron
  • 3 msk dill alt. mynta (finhackad)
  • salt, peppar och cayennepeppar
Instruktioner
  1. När du skalat och kärnat ur gurkan (skalet och kärnorna används inte i rätten!), riv ner gurkan i en skål
  2. Tag upp den rivna gurkan i dina händer och kläm ur all extra vätska (vätskan används inte i rätten!)
  3. Blanda ner samtliga ingredienser i en skål eller behållare (täckt) och låt vila i kylskåpet i minst 2h.
Tanken med denna tzatziki är inte att du skall skyffla in den som potatissallad, snarare att du skall använda den som ett kryddsmör till din perfekt grillade biff.

Utlåtande; 10/10 - helt fantastisk! Om du gjort ditt jobb och valt rätt yoghurt med en passande balans mellan krämighet och syrlighet kommer receptet inte svika dig. Om du följer instruktionerna kommer din tzatziki inte heller bli simmig under de 2 första dagarna, något jag värdesätter högt gällande tzatziki. Är du rädd för att lukta vitlök är detta inte en rätt för dig, hatar du smaken av gurka är detta inte en rätt för dig annars är detta allt du önskat inför grillsäsongen!

Italian meatballs - rätten som aldrig slutar ge!

Tröttnar du precis som jag på en och samma maträtt snabbt? Visst har även jag följt diverse dieter och gjort storkok ibland. Men efter tredje dagen med samma rätt, hur fint tillredd eller väl avrundand den än må vara kommer den smaka fadd och dina smaklökar suktar efter variation. Kanske en bidragande orsak till varför dieter är så svåra att följa?

Nåväl, om du som jag har upplevt denna känsla är rätter som denna ett riktigt klipp! Italienska köttbullar serveras till pasta, i en sub (smörgås), till ugnsgrönsaker eller som plockmat. Italienska köttbullar skiljer sig ganska markant från den svenska köttbullen (varianterna med eller utan kryddpeppar) vilken främst innehåller kött, steks i smör och serveras med brunsås (missförstå mig inte dessa är också fantastiska men inte idag). Jag minns ett matprogram från det tidiga 2000-talet som pratade om att riva ner morötter och andra grönsaker i de traditionella köttbullarna för att "smyga" in mer grönsaker i barnens diet - tanken med de italienska köttbullarna är dylik men istället för att berika intaget av grönsaker vill vi få in mer smak i köttbullen och därigenom ge köttbullen centrum för uppmärksamheten.

Ingredienser
  • 400g blandfärs
  • 2-4 klyftor vitlök (riven)
  • 1 silverlök (riven)
  • 1,5 dl parmesanost (riven)
  • 1,5 dl ströbröd (alt. 3-4 skivor dagsgammalt vitt bröd)
  • 0,5 dl mjölk (alt. rödvin)
  • 1/2 kruka basilika (finhackad)
  • 1/2 kruka bladpersilja (finhackad)
  • salt & peppar
  • frityrolja
  • marinara (ex. receptet jag listade i mitt första blogginlägg)
Instruktioner
  1. Blanda ihop vitlöken, löken, parmesanosten, ströbrödet, mjölken, basilikan, bladpersiljan, salt och peppar. Låt svälla i 5 min.
  2. Blanda ner köttet
  3. Rulla ut till bollar med en ca. 3-7cm diameter
  4. Förvärm ugnen till 150 grader
  5. Värm frityroljan till 175 grader
  6. Fritera bollarna 3-4st i taget, tills de får en fin brun färg
  7. Låt bollarna svalna och oljan rinna av ovan ett hushållspapper
  8. Placera köttbullarna i en ugnsform
  9. Häll över marinaran
  10. Värm i ugnen i 15-25 min (beroende på köttbullarnas diameter, större diameter kräver längre koktid)
Om du som jag väljer att servera köttbullarna i form av en Italian meatball sub rekomenderar jag att du serverar dem ackompanjerade av Buffalo mozzarella, färska örter (alt. rucola), skivad tomat, olivolja (alt. smör), parmesanost, chili (färsk och finfördelad) och skivad silverlök (jag tycker om lök på mina mackor). Som ni kan se var mina köttbullar i det största laget, men en maffig sub blev det!


Obs! satsar du precis som jag 100% i din matlagning gör du precis som jag din egen köttfärs i din handvevad köttkvarn - scratch that! köp aldrig en handvevad köttkvarn till annat än prydnad! Den är förbannat dryg att använda och om möjligt ännu drygare att använda! Men vill du ha välsmakande köttfärs i vilken du kan garantera en bra balans mellan kött och fett (ex. viktigt i hamburgarbiffar) bör du överväga att göra din egen köttfärs alternativt be butiken mala färsen av utpekade köttbitar.

Över till utlåtandet, med tanke på att jag inte kan komma ihåg var jag hittade original receptet och eftersom jag senast i torsdags ändrade tillredningsprocessen efter att ha sett en video med Paulo Roberto i vilken han framför vikten av friteringsstadiet för att uppnå en bättre konsisten, tänker jag framföra detta som ett hopkok. Hade Paulo rätt? Delvis, köttbullarna höll definitivt ihop bättre efter frityren men tomatsåsen eliminerade snabbt den gyllenbruna färgen så slutresultatet förändras endast minimalt. Vad blir då mitt svar? 7/10 - lättlagat, ett av få recept jag anser att man kan ge sin egen personliga touch (tillsätt ex. kapris, anjovis eller chili) utan att det påverkar slutresultatet nämnvärt. Varför då enbart 7? Jag är tämligen säkert att rättens autenticitet inte är helt obefläckad, inte minst efter mina egna små förändringar, i min mening kan jag därför inte ge ett mer definitivt svar fören jag prövat ett recept med viss trovärdighet som påstås vara autentiskt. Men pröva gärna, definitivt inte dina vanliga svenssonbullar!