onsdag 22 november 2017

Konsten att gjuta olja på vågorna, om det under oljan döljer sig en filé

Att confitera eller att framställa något confit (confire, franska för att bevara) är en matlagningsmetod i vilken den valda råvaran(vanligtvis kött men även applicerbar på en myriad andra ingredienser) tillreds genom att upphettas i ett fett, olja eller sockersirap vilkens temperatur inte överskrider 90 grader Celsius. Sous vide eller vattenbadet är ett liknande medium och fungerar på samma sätt men här utsätts maten endast indirekt för värmen från vattnet medan oljan under confiteringen står i direkt kontakt med den valda råvaran. Detta ger oss en möjlighet att applicera fettlösliga smaksättare vilka kommer ge smak åt råvaran, eftersom oljan inte kommer hettas upp högre än 90 grader Celsius kan även mer ömtåliga smaksättare (vilka löper risk att brännas vid och avge mindre angenäma smaker vid högre tillredningstemperaturer) användas.

Men varför skall jag confitera? Det enkla svaret, för att försäkra dig om att du får det tilltänkta resultatet vid tillredningen. Låt mig ge dig ett exempel. Det är fredag, du har en fin innerfilé som du tänkt tillredaden (varför? för att det är helg och du vill äta gott – carpe diem osv.). Om du väljer att steka innerfilén riskerar du att bränna ytan (samt eventuella smaksättare du valt att applicera på sagda yta) och få ett högst ojämnt resultat. Väljer du att tillreda din innerfilé i ugnen är risken mindre för ett kulinariskt magplask men du är fortfarande inte säker. En nyckfull ugn i kombination med en tunn (innerfiléer brukar sällan vara bjässar) köttbit (hör och häpna det behöver inte vara innerfilé) kan lätt resultera i att man missar den ideala temperaturen (synnerligen personligt inom vilket temperaturspann man placera den önskade temperaturen, exempelvis jag gillar mitt kött blodigt och vilket för nöt ger 50-55 grader Celsius vid tillredningens slutskede). Oljan är ett bättre värmemedium än luft och genom att tillreda råvaran i oljan kan man sakta och kontrollerat (förutsatt att man använder rätt värmekälla) höja temperaturen på råvaran till önskat mål. Vad är då en lämplig värmekälla? Ugnen. Går det att tillreda på spisen? Ja, men jag återkommer när jag själv gjort några testkörningar. Ugnen är lämpligare eftersom temperaturen är mer kontrollerad och i hushåll med klåfingriga små hjältar är den att föredra. Het olja i kombination med bar hy är mindre angenämt. Slutligen bör man överväga kärlet man väljer att använda för tillredningen. Kärlet bör ha höga kanter (för att undvika farofyllda situationer), kärlet bör tåla ugnsvistelsen och kärlets form bör vara sådan att råvarans form beaktas och att minsta möjliga olja används (Ja, du återanvända oljan men botulism är ingen snäll lekkamrat och därför väljer jag att slänga oljan. Men frityroljan man sparas säger du! Frityroljan har utsatts för högre temperaturer i vilka de flesta bakterier trivs mindre bra, som en parentes bryts frityroljan gradvis ner vilket resulterar i en mindre angenäm smak så efter ca. 5 användningar bör du byta även den).

Har jag glömt något? Oljan/fettet/sockersirapen? Låt oss säga att du tänker tillreda en fin köttbit, då har du två vägar att gå. Den äventyrliga gourmanden väljer gåsfett medan den något försiktigare hemmakocken kanske väljer solrosolja (eller annan neutral olja med hög temperaturtålighet). Jag har prövat metoden ett antal gånger och nu efter att ha testat mig fram känner jag mig redo för gåsfettet (uppdatering med resultatet i ett senare skede, försök med sockersirapen går samma öde till mötes).

Nåväl här kommer några anvisningar om hur man kan gå tillväga

CONFITERAD HÄNGMÖRAD RÅDJURS YTTERFILÉ (givetvis serverad med alla tilltugg)
Ingredienser/Tillbehör
  • 1 st Rådjursfilé
  • 1 st ungsform i glas (10x25x10cm)
  • 3 klyftor vitlök (krossade, om en kraftig vitlökssmak önskas finfördela vitlöken)
  • 1 msk timjan (färsk och mortlad)
  • 1,5 lit solrosolja
  • Salt och svartpeppar (valfritt ev. rosépeppar alt. pepparmix)
  • (valfria tillägg; en bit citrusskal, övriga örter ex. rosmarin, övriga kryddor ex. salvia)

Anvisningar
  1. Krydda filén enligt smak&tycke
  2. Applicera en termometer i köttet
  3. Vik filén dubbel och applicera i ugnsformen (sparar olja/fett/sockersirap)
  4. Häll över oljan, köttet bör vara täckt
  5. Applicera vitlöken
  6. Ställ in i ugnen och slå på ugnen till 100-150 grader celsius (en högre temperatur ger en kortare tillredning, en längre tillredning ger ett mörare kött)
  7. Invänta en temperatur 3-5 grader Celsius under den tilltänkta temperaturen
  8. Ta ut kokkärlet ur ugnen och avvakta.
  9. När köttet fått vila i ca. 5-20 minuter (eller när temperaturen börjat dala), ta upp köttet ur oljan
  10. Bryn av köttet i en het stekpannan alt. grillpanna
  11. Förflytta köttet till ett skärbräde (valfritt låt köttet vila ytterligare 5-10 min) och skär upp i tunna skivor (tunnare skivor skurna tvärs över muskelfibrerna ger minimalt tuggmotstånd).
  12. Servera

Notera - Du kan även knåda timjan eller dylika hårda örter med kavel, detta för att frigöra smak. Mängden vitlök kan även modifieras, kom ihåg att en finfördelad vitlök avger mer smak än en krossad (har att göra med mängden kollapsade cellväggar i vitlöken). Personligen använde jag mig av 3 lätt krossade vitlökar vilket enligt min uppfattning inte gav en tillräckligt kraftfull smak.


Resultat 9/10 – Observera att jag använde en hängmörad ytterfilé från ett ungt rådjur, detta i kombination med en låg ugnstemperatur (125 grader Celsius), en låg måltemperatur (landade vid blodig) och att jag försökte skiva filén tunt resulterade i ett av de möraste köttstycken jag tillrett. Precis på gränsen till att bli för mört. De som serverades gav även ifrån sig diverse uppskattande läten.